fredag 17. februar 2012

Ny valgordning i Norge, la småpartiene bli hørt.

Mulig vi snart må oppheve sperregrense slik at det blir større mangfoldighet på Stortinget, slik at alle partier som får stemmer skal bli hørt i vårt demokrati.
Uten dette så vil de små partiene bli tvunget utenfor politikken og dette er også en grunn til at for eksempel Kystpartiet ikke får profilert seg i media og andre plasser, ja dette gjelder alle små parti.
Det er jo kommuner som eksempel Kystpartiet og andre partier står meget sterkt så hvorfor da ikke få en representant på tinget.
Alle politiske parti som er landsdekkende skulle fått sin leder på Stortinget, da hadde de små også blit hørt og demokratiet ville vokst seg mye sterkere enn i dag.
Jeg tror faktisk valg deltakelsen i valgene hadde blitt større, for det er som folk jeg møter på gata sier, jeg gidder ikke gå og stemme for min parttilhørighet vil ikke bli hørt og vi får heller ikke folk på Storting og ikke i regjering for vi er for små, derfor gidder jeg ikke å stemme.
Selv om jeg synes dette ikke er riktig konklusjon, for eksempel hadde alle som hadde ønsket seg for eksempel Kystpartiet på Stortinget og i Regjering men gidder ikke stemme, ja da kommer intet parti inn på Stortinget og i regjering.
Men nå vil nok Ap og de tre fire største partiene tviholde på denne ordningen slik at ingen småparti får komme frem, dette er feil fordelingspolitikk under Stortings valg.
Vi må få inn nye lover ang Stortings valget at alle parti store som små skal få bli representert på Stortinget bare de får stemmer og er landsdekkende for eksempel dekker ca 60% av landet fylker da skal de få en representant på tinget.
Men Arbeiderpartiet skjelver vel i knærne av slike tanker, de kan miste stemmer til småpartiene.
Om vi har den samme mandat inndelingen som før bare med en økning av noen representanter som skal bli tildelt de små parti.
Samtidig må det automatisk få følge med økonomi fra dag en de blir valgt inn, slik at de små partiene kan få råd til å drive sin politiske virksomhet på Stortinget og sin politiske organisasjon.
Men som nå går det år og dag før de får økonomi til å drive småpartiene, det var dette som skapte pengerotet i Kystpartiet og rundt Steinar Bastesen da han måtte ta penger av engen lomme for å drive partiet, så ble dette til skandale i media.
Så etter som jeg har forstått dette, så måtte det veksles mellom privat økonomi og partipenger, ja det ble til slutt privat økonomi og parti økonomi i et rot til slutt. Alt ble gjort for at parties organisasjon skulle gå rundt og selvfølgelig pc dokumenter reiser alt koster, men når ikke det følger penger med fra dag 1 så blir det tungt for småpartiene å være med i politikken.
Vi trenger småpartiene for mangfoldigheten innenfor politikkens liv og demokratiet i Norge.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar